07 Haziran 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Uzmanlardan Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi uyarısı

Uzmanlardan Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi uyarısı

Uzmanlar, Kurban Bayramı’nda kırmızı etin bilinçsiz tüketiminin sindirim sorunlarına ve kronik hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka Uyarıyor: Bayramda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, Kurban Bayramı boyunca artan et ve tatlı tüketiminin sindirim sistemi ve kronik hastalığı olan bireyler için risk oluşturabileceğini vurguladı.

Kırmızı Et Tüketiminde Ölçülü Olunmalı

Kırmızı et, önemli bir protein kaynağı olmasına rağmen fazla tüketildiğinde sindirim problemlerine ve ürik asit seviyesinin artmasına neden olabilir.

Et Tüketiminde Günlük İhtiyaca Uyulmalı

Günlük et tüketimi kadınlarda 100-120 gram, erkeklerde ise 150-180 gramı geçmemelidir.

Sakatat Tüketimi Dikkat Edilmeli

Sakatat tüketimi gut ve böbrek hastalıklarını tetikleyebileceği için ölçülü olunmalıdır.

Dengeli Beslenme Önerileri

Et tüketirken yanında bol yeşillik, zeytinyağlı sebzeler ve tam tahıllar içeren dengeli tabaklar tercih edilmelidir.

Etin Saklanması ve Hazırlanması

Etler oda sıcaklığında bekletilmeden küçük porsiyonlara ayrılmalı ve -18°C'de saklanmalıdır. Ayrıca, yeni kesilen etlerin sindirimi kolaylaştırmak için en az 12-24 saat dinlendirilmesi önerilir.

Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Et, yağ eklenmeden kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmelidir. Kızartma ve kavurma yerine fırın, ızgara veya haşlama tercih edilmelidir.

Tatlı ve Su Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli, tatlılar ana öğünden sonra küçük porsiyonlarla tüketilmelidir. Günlük en az 2-2.5 litre su içilmelidir ve çay ile kahve suyun yerini tutmamalıdır.

Sindirimi Destekleyen İpuçları

Her öğüne salata veya çiğ sebze eklemek, probiyotik içeren yoğurt, ayran, kefir tüketmek, baharatlar kullanmak, yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmak, lifli gıdalar ve bol su tüketmek sindirimi destekleyebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *