Geçmişte Serie A’nın büyük kulüplerinin de ilgisini çeken Orkun Kökçü artık Beşiktaş’ın yeni futbolcusu. Siyah-beyazlılar, Haarlem (Hollanda) doğumlu 2000 doğumlu oyuncu için ciddi bir para ödedi. Kökçü, alt yaş kategorilerinde Hollanda için oynasa da U21’den itibaren Türkiye’yi temsil etmeyi seçmişti.
Kökçü, Avrupa’nın yarısı tarafından istenen bir futbolcuydu, ama sonunda İstanbul’u seçti. Aynı Beşiktaş birkaç gün önce Roma’dan Tammy Abraham’ı da kadrosuna katmıştı.
FENERBAHÇE'NİN MİLAN'IN İSTEDİĞİ FUTBOLCUYU KOLAYCA İKNA ETMESİ
Yine Fenerbahçe de Gent’ten İngiliz sol bek Archie Brown’un transferini resmen açıkladı. Milan, Brown’u Theo Hernandez’in halefi olarak görüyordu. Ancak José Mourinho’nun çalıştırdığı Fenerbahçe devreye girdi ve oyuncu Türkiye’yi tercih etti. Brown, “Daha ikna ediciydiler. Beni gerçekten istediklerini gösterdiler,” dedi. Bunu, Milan’ın ücret politikasına göre fazla yüksek saydığı bir maaş önererek yaptılar. Ve bu konu önemli çünkü Al-Nassr’dan ayrılmak isteyen John Duran da kiralık olarak her yere gidebilirdi ama sonunda Fenerbahçe’yi seçti.
OSIMHEN, SANE VE DİĞERLERİ
Bir de Victor Osimhen’e bakın. Premier League'e gitmesi bekleniyordu. Şimdi ise Napoli’ye Galatasaray’ın teklifini kabul etmesi için baskı yapıyor. Sarı-kırmızlıı kulüp ona Al-Hilal kadar para teklif etmedi, ama İtalya’da kazandığından ve Avrupa’nın geri kalanında kazanabileceğinden çok daha fazlasını önerdi. Önümüzdeki üç yıl için net 16 milyon euro maaş artı dördüncü yıl opsiyonu. Aurelio De Laurentiis şu anda Galatasaray’ın sunduğu toplam paketi değerlendiriyor, ama her şey sonunda anlaşma sağlanacağına işaret ediyor. Leroy Sané de aynı tercihi yaptı. Bayern Münih’ten ayrılan Alman yıldız her yere gidebilirdi, ama sonunda Galatasaray’ı seçti. Elbette özellikle ekonomik nedenlerle: üç yıl boyunca yıllık net on milyon euronun üzerinde bir maaşla.
SUUDİ ARABİSTAN'A DA GİDEBİLİRLERDİ AMA TÜRKİYE'Yİ SEÇTİLER! NEDEN?
Peki neden Türkiye’nin üç büyük takımını seçiyorlar? Madem öyle, neden doğrudan maaşların daha da yüksek olduğu Suudi Arabistan’a gitmiyorlar? Basitçe çünkü Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, Arap ligine kıyasla daha rekabetçi bir ortam ve lig sunuyor. Serie A, La Liga veya Premier League seviyesinde olmasa da Avrupa kupalarında oynamaya imkan tanıyor. Galatasaray zaten Şampiyonlar Ligi’nin ‘Lig Aşaması’na doğrudan katılacak, Mourinho’nun Fenerbahçe’si üçüncü ön eleme turundan başlayarak bunu elde etmeye çalışacak, Beşiktaş ise Avrupa Ligi’nde mücadele edecek.
DİĞER SÜPER LİG KULÜPLERİ DE BOŞ DURMUYOR
Bu ayrıntılar gerçekten fark yaratıyor. Çünkü bugün Türkiye, birçok futbolcu için deli paralar kazanmak ile rekabetçi bir ortamda kalmak arasında ideal bir denge sunuyor. Elbette bu durum yalnızca üç kulüple sınırlı, diğerleri de boş durmuyor.
Eldor Shomurodov’un Başakşehir’e ya da Paul Onuachu’nun Trabzonspor’a transferi en iyi örnekler. Ama bu üç kulüp, artan gelirleri ve sponsorluklar sayesinde bugün dünya futbolunun en iyi yıldızları için bile gerçek bir alternatif haline geldiler. Ve ne yıldızlar! Türk futbolunda adeta bir altın çağ transfer dönemi yaşanıyor.