Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Teknoloji Mars'ta Antik Nehir Sistemleri Keşfedildi: Su Yok Sanılan Bölgede Şaşırtıcı İzler Bulundu

Mars'ta Antik Nehir Sistemleri Keşfedildi: Su Yok Sanılan Bölgede Şaşırtıcı İzler Bulundu

Mars'ın "kuru" kabul edilen bölgesinde antik nehir sistemlerinin izleri bulundu. Araştırmacılar, 3 milyar yıl öncesine uzanan eski nehir yataklarını keşfetti. Su izleri, Mars'ın geçmiş iklimi hakkında yeni fikirler sunuyor. Yüzeydeki "ters nehirler", Mars'ın geçmişinde organize nehir sistemlerine işaret edebilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Mars'ta daha önce çok sayıda su izi bulundu ancak bilim insanları, yakın zamanda keşfedilen antik nehir sistemlerinin, şimdiye kadar "kuru" kabul edilen bir bölgede ortaya çıkmasının son derece dikkat çekici olduğunu söylüyor.

SU YOK SANILAN BÖLGEDE NEHİR İZLERİ


İngiltere'deki Open University'den araştırmacı Adam Losekoot ve ekibi, Mars'ın güney yarımküresindeki kraterlerle kaplı yükseltilerde 16 bin kilometreyi bulan eski nehir yataklarının izlerini belirledi. Bu su yollarının 3 milyar yıl öncesine kadar uzandığı düşünülüyor.

Kimi nehir yatakları yalnızca birkaç kilometrelik kısa izlerden oluşurken, bazıları 160 kilometreyi aşan uzunluklara sahip. Yapının bu kadar yaygın olması, o dönemde bölgesel düzeyde yağmur ya da kar gibi düzenli bir yağış sisteminin varlığına işaret ediyor.

"SU OLAMAZ" DENİLEN YER EN BÜYÜK İPUCUNU VERDİ


Araştırmanın en çarpıcı yanı ise su izlerinin Noachis Terra adı verilen bölgede bulunmuş olması. "Nuh'un Ülkesi" anlamına gelen bu bölge, Mars'ın enyaşlı kara parçalarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak şimdiye dek bölgede yüzey suyuna dair güçlü bir kanıt elde edilememişti.

"Bu alanın kuru olduğu düşünülüyordu. Oysa şimdi yüzeyin altında değil, üstünde su izlerine rastlıyoruz. Ve bu izler oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda" diyen Losekoot, bu bulguların Mars'ın geçmiş iklimine dair tahminleri yeniden şekillendirebileceğini söylüyor.

TERS NEHİRLER HALA YÜZEYDE


NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Mars Global Surveyor araçlarından elde edilen görüntülerde, bilim insanları "fluvial sinuous ridges" olarak bilinen ve halk arasında "ters çevrilmiş nehirler" diye adlandırılan yüzey oluşumlarını analiz etti.

Bu yapılar, eski nehirlerin taşıdığı tortuların zamanla sertleşip çevresindeki zemin erozyonla aşındıkça yükselmesiyle oluşuyor. Kimi izlerin genişliği birkaç yüz metreden 1.5 kilometreye kada rçıkıyor. Bazı kanallar kraterlere dolup ardından başka yönde akarak bu alanların içinden geçtiğini gösteriyor.

SU YALNIZCA İZ BIRAKMAMIŞ OLABİLİR


Tespit edilen bu yüzey şekilleri, Noachis Terra'da yaklaşık 3.7 milyar yıl önce kalıcı yüzey sularının bulunduğunu destekliyor. Mars'ın geçmişinde yalnızca geçici akıntılar değil, bölgesel düzeyde organize olmuş nehir sistemlerinin var olabileceği ihtimali, gezegende hayat barındırma olasılığına dair umutları da yeniden gündeme taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *