04 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri Aşure Günü ne zaman? Oruç tutmanın hükmü ve fazileti hakkında Diyanet'in açıklamasıAşure Günü ne zaman? Oruç tutmanın hükmü ve fazileti hakkında Diyanet'in açıklaması

Aşure Günü ne zaman? Oruç tutmanın hükmü ve fazileti hakkında Diyanet'in açıklamasıAşure Günü ne zaman? Oruç tutmanın hükmü ve fazileti hakkında Diyanet'in açıklaması

Muharrem ayı ile birlikte Aşure gününün tarihi her yıl araştırılan konular arasında yer alıyor. Bu yıl da evlerdeki imkanlarla aşureler hazırlanacak. 2025 yılındaki Aşure günü 19 Eylül Pazartesi'ye denk geliyor. Aşure orucu ise sünnet bir ibadet olup, tutmak ibadetin sevabını artırır. Muharrem ayının 10. günü ise 10 Eylül Cumartesi'ye denk geliyor ve bu günde oruç tutulması tavsiye ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan Aşure Günü, bu yıl 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. Muharrem ayının 10. gününe denk gelen bu özel gün, hem dini ibadetler hem de toplumsal dayanışma açısından büyük önem taşıyor.

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yer alan bilgilere göre,

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem, İslam dininde fazileti yüksek, maneviyatı derin bir zaman dilimidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), bu ayı “Allah’ın ayı” olarak nitelendirmiş, özellikle de bu ayda tutulan orucun değerine dikkat çekmiştir.

Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) ifadesiyle:

“Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur.”

(Müslim, Sıyâm, 202)

Muharrem’in 10. günü, yani Aşure Günü, İslam geleneğinde önemli bir yere sahiptir. Resûlullah’ın hem bu günde oruç tuttuğu, hem de ümmetine bu ibadeti tavsiye ettiği sahih kaynaklarda yer almaktadır.

Peygamberimiz, Medine’ye hicret ettiğinde Yahudilerin Aşure günü oruç tuttuklarını görünce onların Hz. Musa’ya olan bağlılıklarını hatırlatmış, “Ben Musa’ya sizden daha yakınım” buyurarak oruç tutmuş ve ashabına da tutmalarını önermiştir.

Resûlullah’ın bir diğer tavsiyesi de Yahudilere benzememek adına bu orucun yalnızca 10. gün değil, 9-10 veya 10-11 Muharrem şeklinde tutulmasıdır.

Ayrıca, Peygamberimizin Aşure orucu için,

“Geçen yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.”

(Müslim, Sıyâm, 196) buyurduğu da rivayet edilmiştir.

Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra, Aşure orucu isteğe bağlı (nafile) hale gelmiş, isteyenin tutabileceği bir ibadet olarak değerlendirilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *