İdeal Lokma Tatlısı İçin Doğru Şerbetin Önemi
Lokma tatlısının mükemmel olması için en kritik adım, hamurun kıvamı kadar şerbetin doğru bir şekilde hazırlanmasıdır.
Şerbetin ve Hamurun Sıcaklık Farkı
Lokmanın hamuru sıcakken, şerbetin ise kesinlikle soğuk olması gerekmektedir.
Şerbet Hazırlığı ve Soğutulması
Şerbetin hamurdan önce hazırlanıp tamamen soğutulması gerekmektedir. Şerbet için 3 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su ve birkaç damla limon suyu kullanılır. Toz şekeri suyla bir tencerede eritip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakın.
Mayalı Hamurun Hazırlanışı
Hamurun ele yapışan cıvık bir kıvamda olması için 2 su bardağı ılık su, instant maya, toz şeker, tuz ve yavaş yavaş eklenen 3 su bardağı un kullanılır. Mayanın aktifleşmesi için suya maya ve şeker ekleyip bekleyin. Üzerine tuzu ve unu ekleyerek cıvık bir hamur elde edene kadar karıştırın. Hamuru mayalanmaya bırakmadan önce üzerini kapatın ve oda sıcaklığında en az 45 dakika mayalanmasını sağlayın.
Lokmaların Kızartılması ve Şerbetlenmesi
Yağın kızgın olması ve şerbetin soğuk olması kızartma işleminde önemlidir. Mayalanan hamurdan çıkarılan lokmaların yağda kızartılması ve ardından sıcakken soğuk şerbete atılması gerekmektedir. Lokmaların şerbette bekletilmesi ve sonrasında servis tabağına alınarak tarçın veya çekilmiş Antep fıstığı ile süslenmesiyle lokma tatlısı servise hazırdır.