meritbet
19 Kasım 2025
İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri En sevilen sokak tatlısı lokma tarifi: Çıtır çıtır oluyor, ağızları tatlandırıyor

En sevilen sokak tatlısı lokma tarifi: Çıtır çıtır oluyor, ağızları tatlandırıyor

Ege ve Akdeniz mutfağının en sevilen, sokak lezzetlerinin başında gelen lokma tatlısı, dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık ve şerbeti tam kıvamında enfes bir lezzettir. Yapımı sanıldığından çok daha basit olan bu geleneksel tatlıyı evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte lokma tatlısının kıvamını tutturmanın püf noktalarıyla birlikte tam ölçülü tarifi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İdeal Lokma Tatlısı İçin Doğru Şerbetin Önemi

Lokma tatlısının mükemmel olması için en kritik adım, hamurun kıvamı kadar şerbetin doğru bir şekilde hazırlanmasıdır.

Şerbetin ve Hamurun Sıcaklık Farkı

Lokmanın hamuru sıcakken, şerbetin ise kesinlikle soğuk olması gerekmektedir.

Şerbet Hazırlığı ve Soğutulması

Şerbetin hamurdan önce hazırlanıp tamamen soğutulması gerekmektedir. Şerbet için 3 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su ve birkaç damla limon suyu kullanılır. Toz şekeri suyla bir tencerede eritip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakın.

Mayalı Hamurun Hazırlanışı

Hamurun ele yapışan cıvık bir kıvamda olması için 2 su bardağı ılık su, instant maya, toz şeker, tuz ve yavaş yavaş eklenen 3 su bardağı un kullanılır. Mayanın aktifleşmesi için suya maya ve şeker ekleyip bekleyin. Üzerine tuzu ve unu ekleyerek cıvık bir hamur elde edene kadar karıştırın. Hamuru mayalanmaya bırakmadan önce üzerini kapatın ve oda sıcaklığında en az 45 dakika mayalanmasını sağlayın.

Lokmaların Kızartılması ve Şerbetlenmesi

Yağın kızgın olması ve şerbetin soğuk olması kızartma işleminde önemlidir. Mayalanan hamurdan çıkarılan lokmaların yağda kızartılması ve ardından sıcakken soğuk şerbete atılması gerekmektedir. Lokmaların şerbette bekletilmesi ve sonrasında servis tabağına alınarak tarçın veya çekilmiş Antep fıstığı ile süslenmesiyle lokma tatlısı servise hazırdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *