Artemisbet JOJOBET
11 Eylül 2025
İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri Osmanlı'nın mirası olan ve en çok Bartın'da yapılan eşsiz bir lezzet! Zırva tatlısı tarifiyle damaklar şenleniyor

Osmanlı'nın mirası olan ve en çok Bartın'da yapılan eşsiz bir lezzet! Zırva tatlısı tarifiyle damaklar şenleniyor

Bartın'a özgü olan "Zırva" tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze uzanan ve hala popülerliğini koruyan bir lezzettir. Bu tatlı, kuru meyveler ve baharatların birleşimiyle yapılan, kıvamı muhallebiye benzer ve jöle gibi bir dokuya sahip bir tatlıdır. Geleneksel tarifi ile damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakmaktadır.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bartın Zırva Tatlısı Tarifi

Bartın Zırva tatlısını diğer tatlılardan ayıran en belirgin özellik, içinde bulunan lohusa şekeri.

Malzemeler

500 gr nişasta (tercihen buğday nişastası)
400 gr toz şeker
5 su bardağı su
150 gr lohusa şekeri
5 gr karanfil

Yapılışı

Nişastayı ve şekeri hazırlayın: Bir tencereye toz şekeri ve 4 su bardağı suyu alın. Şeker eriyene kadar karıştırın.

Ayrı bir kapta nişastayı kalan 1 su bardağı su ile iyice karıştırarak topaklanmasını önleyin.

Lohusa şekerini pişirin: Başka bir tencerede lohusa şekeri ve 3 su bardağı suyu eritin. İçine karanfilleri ekleyip yaklaşık 15 dakika kaynatın.

Bu işlem, karanfilin aromasının suya geçmesini sağlayacaktır.

Daha sonra karanfilleri süzerek suyun içinden alın.

Hepsini birleştirin: Şekerli su karışımını ve lohusalı suyu birleştirin.

Ocağın altını açın ve nişastalı karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye ekleyin.

Karışım jöle kıvamına gelip göz göz olana kadar pişirmeye devam edin.

Soğutun ve servis edin: Hazırladığınız Zırva'yı ıslattığınız bir borcama veya porsiyonluk kaselere boşaltın.

Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirerek iyice sertleşmesini sağlayın.

Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Bartın Zırva Tatlısı, hafif ve ferahlatıcı bir lezzet arayanlar için mükemmel bir seçenektir. Bu yöresel lezzeti denemenizi öneririm.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *