meritbet
05 Kasım 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri Yemeğin arkasına iyi gide! Hafif ve damak çatlatan lezzet: Sultan sarması tarifi

Yemeğin arkasına iyi gide! Hafif ve damak çatlatan lezzet: Sultan sarması tarifi

Hafifliğiyle, saray ihtişamını sofralara taşıyan Sultan Sarması, en çok aranan tatlı tariflerinin başında geliyor. Peki bu efsane lezzeti evde, tam kıvamında ve çatlamadan yapmak mümkün mü? İşte cevabı ve tüm detaylarıyla "tık" garantili Sultan Sarması tarifi!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sultan Sarması: Geleneksel ve Lezzetli Bir Sütlü Tatlı

Geleneksel Türk mutfağının en şık ve lezzetli sütlü tatlılarından biri olan Sultan Sarması, özellikle Ramazan sofralarının ve özel davetlerin vazgeçilmezidir.

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması yapmak için şu malzemelere ihtiyacınız olacak:

1 Litre Tam Yağlı Süt

1 Su Bardağı Toz Şeker

1 Su Bardağı Tepeleme Un

3 Yemek Kaşığı Kakao (Rengini ve lezzetini belirler)

1 Yemek Kaşığı Tereyağı veya Margarin (Oda sıcaklığında)

1 Paket Vanilin

1.5 - 2 Su Bardağı Bol Hindistan Cevizi (Büyük fırın tepsisini kaplayacak kadar)

1 Paket Toz Krem Şanti

1 Su Bardağı Soğuk Süt (Krem şantiyi çırpmak için)

İsteğe Bağlı İç Dolgu: Muz dilimleri, fındık veya ceviz içi

Hindistan Cevizi Zemininin Hazırlanması

Büyük boy, düz bir fırın tepsisinin (yaklaşık 35x40 cm) tabanını yağlamadan bolca Hindistan cevizi ile tamamen kaplayın. Hindistan cevizini elinizle hafifçe bastırarak zemine sabitleyin. Bu, muhallebinin tepsiye yapışmasını engelleyecek ve sarma işlemini kolaylaştıracaktır.

Kusursuz Muhallebinin Pişirilmesi

Tereyağı ve vanilin hariç muhallebi malzemelerini (Süt, şeker, un, kakao) bir tencereye alın. Topaklanma olmaması için ocak açılmadan önce tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Tencereyi orta ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıp koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Ocaktan alınca hemen tereyağını ve vanilini ekleyip, yağ eriyinceye kadar hızlıca karıştırın.

Muhallebinin Tepsiye Dökülmesi ve Soğutulması

Hazırlanan sıcak muhallebiyi, Hindistan cevizi kaplı tepsiye eşit ve ince bir katman halinde yavaşça dökün. Bir spatula veya tepsinin kenarını kullanarak muhallebinin yüzeyini pürüzsüzleştirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 3-4 saat (ideal olarak bir gece) tamamen soğumasını bekleyin. Bu süre, tatlının sararken çatlamaması için hayati önem taşır.

Krem Şanti ve Sarma İşlemi

İyice soğuyan muhallebinin üzerine, soğuk süt ile çırpılıp koyu kıvam almış krem şantiyi nazikçe yayın ve yüzeyi düzeltin. Tatlıyı bıçak yardımıyla enine 6-8 eşit parçaya (yaklaşık 5-6 cm genişliğinde şeritler) bölün. Her şeridin başına dilerseniz bir dilim muz veya biraz fındık/ceviz koyun. Her şeridi, bir spatula yardımıyla dikkatlice rulo şeklinde sararak servis tabağına alın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *