Artemisbet
18 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Çin Ekonomisi İkinci Çeyrekte Beklentileri Aştı Ancak Riskler Artıyor: Uzmanlar İvmenin Yavaşlayabileceği Uyarısında Bulunuyor

Çin Ekonomisi İkinci Çeyrekte Beklentileri Aştı Ancak Riskler Artıyor: Uzmanlar İvmenin Yavaşlayabileceği Uyarısında Bulunuyor

Çin ekonomisi, 2025'in ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5,2 büyüdü. Ancak uzmanlar, ikinci yarıda büyümenin yavaşlayabileceği uyarısında bulunuyor. Tüketici güvenindeki zayıflık, gayrimenkul krizi ve küresel ticaret gerilimleri, ekonomiyi baskı altında tutuyor. Pekin'in atacağı adımlar merakla bekleniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, 2025’in ikinci çeyreğinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yıllık bazda yüzde 5,4’lük ilk çeyrek büyümesinin gerisinde kalsa da, yüzde 5,1 olan piyasa beklentisinin üzerine çıkarak yüzde 5,2 büyüdü. Çeyreklik bazda ise yüzde 1,1’lik artış kaydeden ekonomi, yüzde 0,9’luk beklentileri de geride bıraktı.

Ekonomistler, bu performansta ABD ile yapılan geçici ticaret anlaşmasının ve Pekin’in mali teşvik politikalarının etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle ihracat kalemlerinde yılın ilk yarısında görülen önden yüklemeli artış, büyümenin ana itici gücü olarak öne çıktı.

Ancak uzmanlar, ikinci yarıda büyümenin ivme kaybedebileceği uyarısında bulunuyor. Tüketici güvenindeki kırılganlık, gayrimenkul sektöründeki süregelen kriz ve artan küresel ticaret gerilimleri, Çin ekonomisi üzerinde baskı yarattı.

Yılın ilk yarısında gayrimenkul yatırımlarında daralma yaşanırken, Haziran ayında yeni konut fiyatlarında son sekiz ayın en sert düşüşü görüldü. Stok fazlası ve düşük tüketici talebi, sektördeki toparlanmayı engellerken, hükümetin altyapı yatırımları ve sübvansiyonlarla sağladığı destekler de baskıyı hafifletmekte yetersiz kaldı.

Çin ekonomisi beklentilerin üzerinde bir performans sergilese de, yılın kalanında risklerin büyümeyi tehdit etmesi olasılığı yüksek görünüyor. Gözler, Pekin’in atacağı yeni adımlarda olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *