Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Hamsi İhracatında Yüzde 3 Artış: Türkiye Ocak-Haziran Döneminde 7.4 Milyon Dolar Gelir Elde Etti

Hamsi İhracatında Yüzde 3 Artış: Türkiye Ocak-Haziran Döneminde 7.4 Milyon Dolar Gelir Elde Etti

Türkiye'nin hamsi ihracatı, Ocak-Haziran döneminde yüzde 3 artarak 7 milyon 393 bin 680 dolara ulaştı. Belçika, Fransa ve Almanya en çok talep gösterdi. DKİB, hamsinin işlenmiş ürün olarak da ilgi gördüğünü belirtti. Gürdoğan, ikinci yarı için yüksek hedeflerinin olduğunu vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden elde edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin Ocak-Haziran 2024'te değer bazında 7 milyon 164 bin 329 dolar olarak kayıtlara geçen hamsi ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 3 artarak 7 milyon 393 bin 680 dolara ulaştı.

Geçen senenin ilk yarısında 1505 ton olan hamsi dış satımı, bu yılın aynı döneminde yüzde 14 artışla 1718 tona yükseldi.

Bu yıl ocak-haziranda hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi. Belçika'ya 2 milyon 427 bin 866 dolar, Fransa'ya 2 milyon 95 bin 3 dolar, Almanya'ya da 1 milyon 129 bin 750 dolar değerinde hamsi ihraç edildi.

Geçen yılın aynı döneminden farklı olarak Bulgaristan ve Suriye'ye de hamsi satıldı.

"Yılın ilk yarısındaki istikrarlı artış, sezonun geri kalanı için umut verici"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan,  su ürünlerinde önemli ihraç potansiyeli bulunan hamsinin, yurt dışı piyasalarda işlenmiş ürün olarak da ilgi gördüğünü söyledi.

Bu kapsamda hamsi ihracatının yılın ilk 6 ayını artışla kapattığını belirten Gürdoğan, "Başta Belçika, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden hamsiye talep devam ediyor. Bu ülkeler ihracatımızın büyük bölümünü oluşturuyor. Özellikle Belçika'ya yapılan ihracat dikkat çekici düzeyde." dedi.

Yeni pazarlara da hamsi ihracatı yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Gürdoğan, Türkiye'nin hamsiyi sadece taze ürün olarak değil, işlenmiş ve katma değerli şekilde ihraç etme kapasitesini de her geçen gün artırdığını kaydetti.

Gürdoğan, bu durumun ihracata pozitif yansıdığını dile getirerek, "İşlenmiş su ürünlerine ilgi dünya genelinde büyüyor. Bu trendi yakalamak adına da ihracatçılarımızın üretim ve ambalajlama süreçlerinde kaliteyi artırmaya yönelik yatırımları devam ediyor" diye konuştu.

Yılın ikinci yarısında hedeflerinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Gürdoğan, "Yılın ilk yarısında elde edilen istikrarlı artış, sezonun geri kalanı için umut verici. İklim koşullarının elverişli olması, av sezonunun verimli geçmesi ve lojistik süreçlerde yaşanabilecek iyileşmelerle yıl sonunu çok daha güzel rakamlarla tamamlayacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *