balmoral resort Artemisbet JOJOBET
25 Eylül 2025
İstanbul
Az bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Güncel Şekersiz İçeceklerde Bulunan Tatlandırıcılar, Beyni 1.5 Yıl Önce Yaşlandırabilir!

Şekersiz İçeceklerde Bulunan Tatlandırıcılar, Beyni 1.5 Yıl Önce Yaşlandırabilir!

Araştırmaya göre aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılar, hafıza ve düşünme gücünü zayıflatıp beynin yaşlanmasını hızlandırıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yapay Tatlandırıcılar Beynin Yaşlanma Sürecini Hızlandırabilir

Yapay tatlandırıcıların, şekersiz içeceklerde ve tatlılarda yaygın olarak kullanılmasına rağmen, uzmanlara göre bu maddelerin fazla tüketilmesi hafıza ve düşünme gücünde ciddi kayıplara neden olabilir.

Brezilya'daki Araştırmaya Göre...

Brezilya'da 13 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcıları en çok tüketen kişilerin, hafıza ve düşünme becerilerinin en az tüketenlere göre yüzde 62 daha hızlı gerilediği ortaya çıktı. Bu durum, beynin yaklaşık 1.5 yıl erken yaşlanmasına denk gelmektedir.

Uyarılar...

Doç. Claudia Kimie Suemoto, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak, "Şekersiz tatlandırıcılar genellikle sağlıklı bir alternatif gibi görülse de uzun vadede beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir" uyarısında bulundu.

Yapay Tatlandırıcıların Olumsuz Etkileri

Aspartam, sakarin, ksilitol ve eritritol gibi yapay tatlandırıcıların bilişsel düşüşle ilişkilendirildiği belirtildi. Yalnızca tagatoz adlı tatlandırıcıda bu olumsuz bağlantıya rastlanmadığı vurgulandı. Özellikle diyabet hastalarında bu olumsuz etkinin daha belirgin olduğu ifade edildi.

Orta Yaş Grubunda Daha Fazla Risk

Araştırmaya göre, 60 yaş üstündeki bireylerde yapay tatlandırıcı tüketimi ile beyin sağlığı arasındaki bağın belirgin olmadığı ancak orta yaş grubunda ciddi bir risk oluşturduğu ortaya konuldu.

Uzun Süredir Tartışılan Bir Konu

Yapay tatlandırıcıların yan etkileri uzun süredir tartışma konusu olmuştur. Önceki çalışmalar, bu maddelerin tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini artırabileceğini göstermiştir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, aspartamı insanlar için "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *