Artemisbet JOJOBET
25 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem 2025'te Yılın En Kısa Günü Kaydedildi: Dünya'nın Dönüş Hızındaki Değişimler Uyduları ve Bilgisayarları Tehdit Ediyor

2025'te Yılın En Kısa Günü Kaydedildi: Dünya'nın Dönüş Hızındaki Değişimler Uyduları ve Bilgisayarları Tehdit Ediyor

10 Temmuz 2025, yılın en kısa günü olarak kaydedildi. Dünya'nın dönüş hızındaki milisaniyelik farklar, zaman ölçüm sistemleri ve teknoloji için kritik. Uzmanlar, Dünya'nın dönüş hızındaki artışın gelecekte negatif bir artık saniye uygulanmasına neden olabileceğini belirtiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Uluslararası Dünya dönüşü ve Referans Sistemleri Servisi (IERS) ile ABD Deniz Gözlemevi verilerine göre 10 Temmuz 2025, yılın en kısa günü olarak kayıtlara geçti. Bu gün, standart 24 saatten 1.36 milisaniye daha kısa sürdü. Aynı şekilde 5 Ağustos'un da 1.25 milisaniye daha kısa geçmesi bekleniyor.

Dünya'nın tam bir dönüşü teorik olarak 86.400 saniye, yani 24 saat sürüyor. Ancak bu dönüş, Ay'ın çekim gücü, atmosferdeki değişiklikler ve çekirdekteki hareketler gibi birçok faktör nedeniyle milisaniyelik farklarla değişebiliyor.

BİLGİSAYARLAR VE UYDULAR İÇİN KRİTİK

Bu fark insanlar tarafından hissedilmese de zaman ölçüm sistemleri, GPS teknolojisi ve iletişim uyduları için oldukça önemli. Uzmanlar, bu tür sapmaların dijital sistemlerde hata oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Kaliforniya Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü'nden jeofizikçi Prof. Dr. Duncan Agnew, konuyla ilgili şunları söyledi:

"1972'den bu yana Dünya'nın dönüş hızı genel olarak arttı. Ama bu artış düz bir çizgi değil; tıpkı borsa gibi inişli çıkışlı ilerliyor."

SİLİNECEK İLK SANİYE YOLDA

1970'li yıllarda Dünya'nın dönüş hızı yavaşladığı için 'artık saniye' (leap second) uygulaması başlamıştı. 1972'den bu yana toplam 27 kez zaman sistemine saniye eklendi. Ancak 2016'dan beri artık saniye eklenmiyor.

2022'de alınan kararla artık saniyenin 2035'ten itibaren tamamen kaldırılması hedeflenmişti. Fakat Prof. Agnew'e göre dönüş hızı artmaya devam ederse ilk kez bir saniyenin silinmesi gündeme gelebilir: "Şu ana kadar hiç negatif artık saniye uygulanmadı. Ama 2035'e kadar böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimali yüzde 40 civarında."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *