Artemisbet JOJOBET
04 Ağustos 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Edirne'de Karaağaç Acı Biberi Hasadı Şenlikle Başladı, Geliri Kız Öğrencilere Burs Olarak Kullanılıyor

Edirne'de Karaağaç Acı Biberi Hasadı Şenlikle Başladı, Geliri Kız Öğrencilere Burs Olarak Kullanılıyor

Edirne'de Karaağaç acı biberi hasadı şenlikle başladı. Aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün geciken hasatta, 85 işçi 87 dönüm tarlada çalıştı. Gelir, kız öğrencilere burs olarak kullanılıyor. Belediye Başkanı Akın, biber sosunun ilgi gördüğünü ve üretimin zahmetli olduğunu belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Karaağaç Acı Biberi Hasadı Edirne'de Başladı

Edirne'de, tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü olan Karaağaç acı biberinin hasadı şenlik havasında başladı. 9/8’lik oyun havalarının çaldığı tarlalarda hem eğlence hem emek bir aradaydı. Yunanistan sınırında yer alan Karaağaç Mahallesi’nde yetiştirilen bu özel biberler, hasat sonrası iplere dizilerek kurutuluyor.

Hasat Gecikti, Nedeni Sıcaklıklar

Üreticiler, bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle ürünlerin sinek istilasına uğradığını ve bu yüzden hasadın 15 gün geciktiğini belirtti. Geleneksel davul-zurna eşliğinde başlayan hasat etkinliğine Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da katıldı.

Gelir Burs Olarak Kullanılıyor

Akın, hasat edilen biberlerden elde edilen gelirin kız çocuklarının burslarında kullanıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

Acı Biber Sosuna İlgi

Biberlerden elde edilen sosun yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Başkan Akın, sulamanın damlama yöntemiyle yapıldığını ve vahşi sulamadan vazgeçildiğini söyledi. Edirne’ye gelen misafirlere bu biber sosunun ikram edildiğini, ardından birçok sipariş aldıklarını da sözlerine ekledi.

87 Dönümde 85 İşçiyle Hasat

Üretici Tunahan Ule de bu yıl yüksek sıcaklık nedeniyle biberlerin strese girdiğini, bu yüzden hasadın 15 gün gecikmeli başladığını ifade etti. 85 işçiyle birlikte 87 dönüm alanda acı biber yetiştirdiklerini belirten Ule, ikinci hasadın ise yaklaşık 25 gün sonra yapılacağını söyledi. Karaağaç biberinin sadece belirli iklim koşullarında yetiştiğini ve üretimin oldukça zahmetli olduğunu da vurguladı.

"Bizim Zanaatımız Biber Toplamak"

Hasat işçilerinden Belgin Özdemir ise neşeli bir ortamda çalıştıklarını belirterek şu sözleri dile getirdi:

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *