17 Mayıs 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Her on kişiden yedisine göre ekonomi kötü

Her on kişiden yedisine göre ekonomi kötü

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın mayıs raporuna göre halkın ekonomiye güveni azaldı. Katılımcıların yüzde 71’i mevcut ekonomik durumu “kötü/çok kötü” olarak tanımladı. Özellikle gençler ve düşük eğitim seviyesindeki katılımcılarda olumsuz değerlendirme oranı yükseldi. Gelecek beklentilerinde de karamsarlık dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 53’ü ekonominin önümüzdeki yıl daha da kötüleşeceğini öngörüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık Raporuna Göre Vatandaşların Ekonomi Algısı

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık’ın mayıs ayına ait Türkiye Raporu’na göre, vatandaşların ekonomiye yönelik olumsuz değerlendirmeleri artış gösterdi.

Katılımcıların Ekonomik Durumu Değerlendirmesi

Katılımcıların yüzde 71’i mevcut ekonomik durumu “kötü” veya “çok kötü” olarak tanımladı. Bu oran, geçen aya kıyasla 2 puanlık bir yükselişe işaret ediyor. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı yüzde 16’da sabit kalırken, ekonomiyi “iyi” ya da “çok iyi” olarak görenlerin oranı yüzde 13 seviyesinde ölçüldü.

Yaş Gruplarına Göre Değişen Algı

Ekonomiye ilişkin algı yaş gruplarına göre değişiklik gösterdi. 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların yüzde 57’si olumsuz görüş bildirirken, bu oran gençlerde yüzde 68’e çıktı. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise yüzde 64 olarak kaydedildi.

Eğitim Düzeyine Göre Değişen Algılar

Mayıs 2023’e kıyasla özellikle ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonomik durumu kötü olarak değerlendirenlerin oranı ciddi artış gösterdi. Geçen yıl bu grupta olumsuz değerlendirme oranı yüzde 54 iken, bu yıl yüzde 69’a çıktı. Son bir ayda, ilköğretim ve yüksekokul üzeri eğitim seviyelerinde olumsuz değerlendirmeler yükselirken, lise düzeyinde düşüş kaydedildi.

Geleceğe Yönelik Beklentiler

Ekonominin geleceğine dair görüşlere bakıldığında, katılımcıların yüzde 53’ü önümüzdeki bir yıl içinde ekonominin daha kötüye gideceğini düşünüyor. Mart ayına kıyasla bu oran 4 puanlık bir artış gösterdi. Değişim beklemediklerini belirtenlerin oranı yüzde 26 iken, iyileşme öngörenlerin oranı yüzde 21 olarak kaydedildi. Katılımcılar, gelecek yıl enflasyonun ortalama yüzde 61 olacağını tahmin ediyor.

Geçim Sıkıntısı

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenlerin oranı yüksek seviyede seyrediyor. Kadın katılımcıların bu yanıtı erkeklere kıyasla daha fazla verdiği görülürken, 45-54 yaş grubundaki bireylerde bu oranın yüzde 54’e ulaştığı kaydedildi. Gelirinin giderini karşılamadığını belirtenler arasında işsizlerde yüzde 66, yevmiyeli çalışanlarda ise yüzde 64 oranına ulaşıyor. Ayrıca, her üç emekli ve devlet memurundan biri gelirinin giderini “ucu ucuna” karşıladığını ifade ediyor. “Gelirim giderimi fazlasıyla karşıladı” diyenlerin en yüksek olduğu istihdam grubu ise yüzde 17 ile devlet memurları oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *