19 Mayıs 2025
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Kanserin bir avuçluk şifası! Bağışıklık hücrelerine level atlatıyor

Kanserin bir avuçluk şifası! Bağışıklık hücrelerine level atlatıyor

Ceviz beyin sağlığına iyi gelmesiyle biliniyor. Yapılan araştırmalar cevizin tam bir bağışıklık dostu olduğunu ortaya koydu. Klinik deneylere göre ceviz kanseri önlüyor. İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Connecticut Üniversitesi (UConn) Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir klinik çalışma, ceviz yemenin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini ve kolon kanseri riskini azaltabileceğini ortaya koydu.

Cevizde doğal olarak bulunan ellagitanninler, bağırsak mikrobiyotası tarafından urolithin A adlı güçlü anti-enflamatuar moleküllere dönüştürülüyor. Bu moleküller, bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek kanser karşıtı etkiler gösterebiliyor.

Dr. Daniel Rosenberg liderliğindeki araştırma ekibi, ceviz tüketimiyle urolithin A seviyeleri yükselen hastalarda:

İltihap göstergelerinde belirgin düşüş, Kolon poliplerindeki bağışıklık hücrelerinde olumlu değişimler gözlemledi.

Klinik Deney Nasıl Gerçekleşti?

40-65 yaş arasında, kolon kanseri riski yüksek 39 kişi çalışmaya alındı.

Katılımcılar, başlangıçta ellagitannin içeren yiyeceklerden uzaklaştırıldı.

Sonraki 3 hafta boyunca sıkı denetim altında ceviz ağırlıklı beslenme uygulandı.

Araştırma sonunda yapılan kolonoskopilerde ceviz tüketiminin bağırsak hücre düzeyinde etkileri ileri düzey görüntüleme ile incelendi.

Ana Bulgular:

Urolithin A seviyeleri yüksek olan hastalarda, iltihap proteinleri ve ileri evre kolon kanserinde görülen vimentin proteini düşük çıktı.

Özellikle obez bireylerde, cevizle birlikte bağırsaklardaki faydalı dönüşüm daha güçlü oldu.

Urolithin A'nın, kolon poliplerinde doğrudan olumlu hücresel etkileşimlere neden olduğu gösterildi.

Bu çalışma, cevizdeki ellagitanninlerin kanser önleyici diyetlerde güçlü bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Günde bir avuç ceviz tüketmek, uzun vadeli sağlık için kolay ve etkili bir adım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *