17 Mayıs 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Zayıflama İğneleri: Sağlıklı Yaşamın Tamamlayıcısı mı?

Zayıflama İğneleri: Sağlıklı Yaşamın Tamamlayıcısı mı?

Medical Park Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Düğer, obezite tedavisinde popüler hale gelen "zayıflama iğneleri" hakkında bilgi verdi. Dr. Düğer, bu tür ilaçların kesinlikle doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini önemle vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Zayıflama İğneleri ve Sağlıklı Yaşam

İlaçların tek başına mucizevi bir çözüm sunmadığını vurgulayan Doç. Dr. Düğer, tedavinin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Obezite ve Tip 2 Diyabet Tedavisinde Kullanımı

Doç. Dr. Hakan Düğer, zayıflama iğnelerinin aslında obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğunu ifade etti. Vücut kitle endeksi (VKİ) 30’un üzerinde olan bireylerin obezite kapsamına girdiğini söyleyen Düğer, Türkiye'nin obezite sıklığında dünya genelinde önde olduğunu dile getirdi.

İlaçların Etki Mekanizması

Doç. Dr. Düğer, zayıflama iğnelerinin bağırsaklarda üretilen bazı hormonların etki süresini uzatarak çalıştığını, beyindeki iştah merkezini baskılayarak mide boşalmasını geciktirdiğini ve tokluk hissi sağladığını açıkladı. Ancak bu etkilerin kalıcı olabilmesi için yaşam tarzı değişikliklerinin şart olduğunu vurguladı.

Kimler İçin Uygun?

Doç. Dr. Düğer, zayıflama iğnelerinin VKİ'si 30'un üzerinde olan bireylerde ya da VKİ'si 27'nin üzerinde olup eşlik eden diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkları bulunan kişilerde kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, bu ilaçların sadece doktor kontrolünde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Kimler Kullanmamalı?

Doç. Dr. Düğer, zayıflama iğnelerinin gebeler, emzirenler, ilaca karşı alerjisi olanlar, pankreas iltihabı geçmişi bulunanlar ve medüller tiroit kanseri olan bireyler tarafından kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Maliyet ve Erişim Sorunu

Yüksek maliyeti nedeniyle zayıflama iğnelerine erişimde sıkıntı yaşandığını dile getiren Doç. Dr. Düğer, bu ilaçların sadece çok küçük bir kesiminin kullanabildiğini söyledi ve ilerleyen süreçte maliyetin düşmesini umut ettiğini belirtti.

Yan Etkiler ve Beslenme Önerileri

Doç. Dr. Düğer, zayıflama iğnelerinin genellikle mide ve bağırsak sistemiyle ilgili şikayetlere neden olabileceğini ancak genellikle tolere edilebilir düzeyde olduğunu söyledi. Ayrıca, proteinden zengin ve lifli gıdaların tüketilmesini, basit karbonhidratlardan uzak durulmasını önerdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *