Deneme Bonusu Veren Siteler
06 Mayıs 2025
İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tabağımıza aldığımız elma, armut, domates ve kabak gibi meyve-sebzelerin kabukları hakkında iki zıt görüş var: Bir kesim soyup öyle tüketmeyi tercih ederken, diğer kesim meyve ve sebzeleri kabuklarıyla birlikte, yıkadıktan sonra yiyebileceğini savunuyor. Peki, kabuklarda gerçekten neler var?

Fransız merkezli E = M6 televizyon ekibi, SupBiotech mikrobiyoloğu Paul-Étienne Fontaine ile birlikte yaptığı laboratuvar analizinde, kabuklarda doğal bakteri ve maya türlerinin yanı sıra potansiyel olarak zararlı E. coli bakterisine de rastladı.

Bağırsak rahatsızlıklarına yol açıyor
Fontaine, “E. coli, çevremizde yaygın olarak bulunuyor ve gastroenterit gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor” uyarısında bulundu.

Bakterilerin meyve ve sebze kabuklarına bulaşma yolları çeşitlilik gösteriyor. Toprak, ortam havası, hasat ve taşıma süreçlerindeki elleçleme ile tüketici teması, mikrobiyal yayılımın en sık görülen nedenleri arasında. Fontaine, “Tamamen bakteri arındırılmış bir ürün bulmak neredeyse imkânsız” diyor.

Buna karşılık kabuklar, A vitamini, C vitamini, potasyum ve flavonoidler gibi besin öğeleri bakımından iç kısımdan daha zengin olabiliyor. Uzmanlar, kabukta saklı bu faydaların kaybını önlemek için meyve ve sebzeleri soymak yerine iyice yıkamayı öneriyor.

En etkili temizliğin; sadece su ve yumuşak bir fırça ile yapılacağına dikkat çeken Fontaine, “Sebze yıkama deterjanı, sirke veya karbonat kullanımına gerek yok; mekanik temizlik mikropları büyük ölçüde uzaklaştırır” tavsiyesinde bulundu.

Böylece hem zararlı mikroorganizmalardan korunmak hem de kabuğun besin değerlerini kaybetmemek mümkün oluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *