07 Haziran 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri Haşhaşlı Şekerpare: Anadolu'nun Geleneksel Lezzeti

Haşhaşlı Şekerpare: Anadolu'nun Geleneksel Lezzeti

Haşhaşlı şekerpare tarifi, Afyon mutfağının özel lezzetlerinden biri. İrmik, hindistan cevizi ve haşhaş tohumuyla hazırlanan bu tarif, şerbet ve kurabiyeleriyle tam bir şölen sunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Haşhaşlı Şekerpare Tarifi

Türk mutfağının köklü tatlılarından biri olan şekerpare, bu kez haşhaşın eşsiz aromasıyla bambaşka bir lezzet deneyimi sunuyor. Özellikle Afyon ve çevresinde sıkça kullanılan haşhaş tohumu, bu tarifte şekerpareye hem çıtırlık hem de hoş bir aroma katıyor.

Malzemeler

2 adet yumurta
1 paket tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su
Kurabiyeleri ıslatmak için: 1 su bardağı süt
Kurabiyeleri batırmak için: 1 su bardağı haşhaş
Üzerini süslemek için: Tuzsuz fındık, ceviz, badem

Yapılışı

Şerbet için tencereye su ve şekeri alıp kaynatın. Ardından kısık ateşte 10 dakika daha kaynatarak şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.

Hamur için yoğurma kabına tereyağı veya margarini alıp üzerine sıvıyağı ekleyin ve erimesi için karıştırın. İrmiği ve hindistan cevizini ekleyip karıştırın ve yavaşça un ilave ederek yoğurun. Kabartma tozunu eklemeyi unutmayın.

Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin. Süt ile ıslattığınız hamurları önce süt, sonra haşhaş tohumuyla kaplayın. Üzerlerini istediğiniz kuruyemişlerle süsleyin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Pişen tatlıların üzerine soğuyan şerbeti dökün ve şerbetin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlayın.

Servis tabağına alıp dilerseniz yanında dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *