Haşhaşlı Şekerpare Tarifi
Türk mutfağının köklü tatlılarından biri olan şekerpare, bu kez haşhaşın eşsiz aromasıyla bambaşka bir lezzet deneyimi sunuyor. Özellikle Afyon ve çevresinde sıkça kullanılan haşhaş tohumu, bu tarifte şekerpareye hem çıtırlık hem de hoş bir aroma katıyor.
Malzemeler
2 adet yumurta
1 paket tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su
Kurabiyeleri ıslatmak için: 1 su bardağı süt
Kurabiyeleri batırmak için: 1 su bardağı haşhaş
Üzerini süslemek için: Tuzsuz fındık, ceviz, badem
Yapılışı
Şerbet için tencereye su ve şekeri alıp kaynatın. Ardından kısık ateşte 10 dakika daha kaynatarak şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.
Hamur için yoğurma kabına tereyağı veya margarini alıp üzerine sıvıyağı ekleyin ve erimesi için karıştırın. İrmiği ve hindistan cevizini ekleyip karıştırın ve yavaşça un ilave ederek yoğurun. Kabartma tozunu eklemeyi unutmayın.
Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin. Süt ile ıslattığınız hamurları önce süt, sonra haşhaş tohumuyla kaplayın. Üzerlerini istediğiniz kuruyemişlerle süsleyin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Pişen tatlıların üzerine soğuyan şerbeti dökün ve şerbetin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlayın.
Servis tabağına alıp dilerseniz yanında dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!