Artemisbet
18 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Japonya'da Çekirdek TÜFE Haziranda Yüzde 3,3'e Geriledi, Faiz Artışı Beklentileri Canlı Tutuluyor

Japonya'da Çekirdek TÜFE Haziranda Yüzde 3,3'e Geriledi, Faiz Artışı Beklentileri Canlı Tutuluyor

Japonya'da çekirdek enflasyonun yüzde 3,3'e gerilemesine rağmen Merkez Bankası faiz artışı beklentilerini sürdürüyor. Pirinç fiyatları kontrol altında tutulmaya çalışılırken, çekirdek enflasyon yüzde 3,4'e yükseldi. BoJ, ekim ayında faiz artışı yapabilir. Siyasi belirsizlik ve ticaret politikası endişeleri devam ediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Japonya'da çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE), haziranda yüzde 3,3'e gerilemesine rağmen merkez bankasının faiz artırımı beklentilerini canlı tuttu.

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığının açıkladığı verilere göre, dalgalı taze gıda maliyetlerini kapsamayan çekirdek TÜFE, haziranda geçen yıla göre yüzde 3,3 arttı.

Mayısta, enflasyon art arda üçüncü ay yükselerek Ocak 2023'ten beri en yüksek seviye olan yüzde 3,7'ye ulaşmıştı.

Endekse ilişkin piyasa beklentisi haziranda çekirdek TÜFE'nin 3,3 artması yönündeydi. Taze gıda hariç enflasyonun 39 aydır art arda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kalması dikkati çekti.

Hazirandaki yüzde 3,3'lük çekirdek enflasyon gıda fiyatlarındaki ortalamanın üzerindeki artıştan kaynaklanmaya devam etti.

Japonya'nın artan pirinç fiyatları son aylarda gündemdeydi. Japon hükümeti temel gıda maddesi olarak tüketilen pirincin artan fiyatını kontrol altına almak için acil durum stoklarını serbest bırakmıştı. Bununla fiyatlar düşmeye başlamış olsa da yüksek seyretmeye devam ediyor.

Mayısta yıllık yüzde 101,7 artan pirinç fiyatları haziranda hafif bir gevşeme göstererek yıllık bazda yüzde 100,2 artış gösterdi.

Bu arada, taze gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan ve BoJ tarafından iç talep kaynaklı fiyatların bir ölçüsü olarak yakından takip edilen "çekirdek" enflasyon ise haziranda yüzde 3,3'ten yüzde 3,4'e yükseldi.

Haziran ayı çekirdek TÜFE verisi, BoJ’un kalıcı gıda enflasyonunun artan baskısıyla ABD gümrük tarifelerinin zayıf ekonomi üzerinde oluşturduğu riskleri dengelemede karşılaştığı zorluğu devam ettiğini gösterdi.

Japonya'da 20 Temmuz'da Danışman Meclisi (Sangiin) seçimleri yapılacak.

Öte yandan, siyasi belirsizlik ve daha gevşek maliye politikasına ilişkin endişeler Japon devlet tahvilleri üzerinde baskı oluşturuyor.

ING Güney Kore ve Japonya kıdemli ekonomisti Min Joo Kang, konuya ilişkin değerlendirmesinde, genişlemeci maliye politikasına doğru bir kaymanın enflasyon beklentilerini yükseltebileceğini söyledi.

ABD ticaret politikasına ilişkin belirsizliğin BoJ'un faiz artırım kararlarında kilit faktör olduğunu vurgulayan Min, "Ancak tarife sorunları çözüldükten sonra harekete geçilmesini bekliyoruz. Seçim sonuçları ABD ile ticaret görüşmelerini önemli ölçüde yavaşlatacaktır. Seçim sonuçlarına bağlı olarak, gelecekteki ticaret görüşmeleri daha fazla zorlukla karşılaşabilir. BoJ'un ekim ayında 25 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

BoJ, son olarak haziranda temel faiz oranını değiştirmeyerek Ocak 2025’teki son artıştan bu yana aynı seviye olan yüzde 0,5'te bırakmıştı. Banka, geçen yıl negatif faiz politikasına son vermiş ve temel faiz oranını pozitif bölgeye döndürmüştü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *