18 Mayıs 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Altın Fiyatları Yükselirken İlgili Yatırımcılar Karlarını Arttırıyor!

Altın Fiyatları Yükselirken İlgili Yatırımcılar Karlarını Arttırıyor!

Türkiye'de üretim seferberliğiyle desteklenen bu değerli ürün, gram başına yüksek bir değere sahip. Bu ürünü üreten kişiler, yüksek gelir elde ediyorlar ve kilosu 96.000 TL'ye kadar kazanç sağlıyorlar. Bu ürün sayesinde üreticilerin kazancı artarken, Türkiye ekonomisine de olumlu katkı sağlanıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Mersin Balığı Yeniden Canlanıyor

Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altındaki Mersin balığı, Amasya’daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda özenle yetiştiriliyor.

250 MİLYON YILLIK MİRAS: MERSİN BALIĞINA AMASYA’DA UMUT IŞIĞI

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı tesislerde yürütülen üretim çalışmalarıyla, bu değerli türün Karadeniz’deki popülasyonunu yeniden canlandırmak hedefleniyor. Tarih öncesi çağlardan günümüze ulaşan Mersin balığı, yumurtalarının görüntüsünden dolayı bu ismi alıyor.

Siyah İnci: Değerli Bir Ürün

Bu yumurtalar, yani havyar, dünya genelinde "siyah inci" olarak biliniyor ve lüks tüketim pazarında kilogramı 2.000 ila 2.500 dolar (yaklaşık 96.000 TL) arasında alıcı buluyor. Ancak bu değerli ürün sabır gerektiriyor; çünkü Mersin balığından havyar elde etmek için en az 6 yıllık bir yetiştirme süreci gerekiyor.

300 Bin Yavru Mersin Balığı Hedefi

Amasya’daki Yedikır Üretim İstasyonu, bu yıl yaklaşık 300 bin yavru Mersin balığı üretmeyi ve Karadeniz’e salmayı planlıyor. Bu çalışmayla hem biyoçeşitlilik korunacak hem de ekonomik değeri yüksek bir türün sürdürülebilirliği sağlanacak.

Numaralandırılarak Takip Ediliyor

Üretilen Mersin balıkları, denize bırakılmadan önce özel olarak numaralandırılıyor ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takibe alınıyor. Bu sistemin ne kadar etkili olduğu daha önce Samsun’dan bırakılan bir Mersin balığının Bulgaristan açıklarında bulunmasıyla kanıtlandı. Bu sayede Karadeniz ekosistemine uyum sağlayan bireyler tespit edilebiliyor, veri temelli koruma ve üretim politikaları oluşturulabiliyor.

Siyah Havyarın Ekonomik Değeri

Yüksek ekonomik getirisiyle dikkat çeken siyah havyar, dünya genelinde rağbet görüyor. Türkiye'de bu alanda yapılan yatırımların artması, hem tarımsal kalkınmayı destekliyor hem de ihracat potansiyelini artırıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *