Son Mühür / Osman Günden - İki gün boyunca devam eden etkinliğin ilk gününde, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Müdürü Prof.
Dr.Ali Maruf Alaskan, katılımcılara kendi enstrüman yapım yolculuğunu anlattı.
Enstrümanın yolculuğu anlatıldı Konservatuvar çatısı altındaki çalgı yapım atölyesi hakkında detaylar paylaşan Ali Maruf Alaskan, el yapımı enstrümanlarla seri üretim arasında bulunan farklara değindi; ayrıca geleneksel teknikler ile modern yöntemlerin karşılaştırmasını yaparak yerli hammaddelerin kullanımının önemine vurgu yaptı.
Ali Maruf Alaskan, özellikle Bornova'nın enstrüman üretimindeki potansiyelini öne çıkararak, “Bölgesel müzik aletlerimizin korunması ve yeniden hayata geçirilmesi kültürel mirasımızın devamı için büyük bir gereklilik” ifadelerini kullandı.
Hobiden ustalığa giden yol Etkinliğin ikinci gününde ise katılımcılar, çalgı yapımını akademik kariyerinin yanı sıra tutkuyla sürdüren önemli bir isimle buluştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.
Dr. Engin Topuzkanamış, başlangıçta hobi olarak başladığı çalgı yapım sürecinin zamanla tanınmış müzisyenlere enstrüman temin eden bir ustalığa dönüşümünü aktardı.
Katılımcılar, atölye boyunca temel yapım tekniklerini hem gözlemleyip hem de uygulama şansı yakaladı. Öğrencilerden bağlama sergisi Çalıştay süresince, Bornova Belediyesi’nin Çalgı Yapım Atölyesi’nde Ekim 2024’ten bu yana eğitim gören kursiyerlerin kendi elleriyle yaptıkları bağlamalar da ziyaretçilere sunuldu.
Kültürel üretime destek mesajı Müziğin kültürel kimliğin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ”Çalgı yapımı gibi hem el sanatını hem de müziği buluşturan atölyeler, kültürel süreklilik açısından büyük önem taşıyor.
Biz Bornova Belediyesi olarak, yerel kültürümüzü yaşatacak ve geleceğe taşıyacak her çalışmanın yanındayız.
Dramalılar Köşkü gibi tarihî mekânlarımızda bu tür etkinliklerin gerçekleşmesi, geçmişle bugünü buluşturmamıza olanak sağlıyor" diye konuştu.