03 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Kalp Hastalığı Taşıyan Kadınların Gebelikte Dikkat Etmesi Gerekenler

Kalp Hastalığı Taşıyan Kadınların Gebelikte Dikkat Etmesi Gerekenler

Kalp hastalıkları gebelikte risk oluşturabilir. Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, gebelik sürecinde kalp hastalığı bulunan kadınları uyarıyor. Gebelik öncesi kardiyolojik değerlendirmenin önemini vurguluyor ve riskli durumlarda gebeliğin önerilmediğini belirtiyor. Kalp deliği ve kapak hastaları bireysel olarak değerlendirilmeli.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Kalp hastalıkları gebelikte risk oluşturabilir


Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, kalp hastalığı bulunan kadınların gebelik sürecinde yaşanabilecek riskler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı gibi bazı doğumsal kalp rahatsızlıklarının, anne ve bebek sağlığını tehlikeye atabileceğini belirten Cömert, bu gibi durumlarda gebeliğin tıbben önerilmediğini ifade etti.

Kalp yükü gebelikte artıyor


Dr. Cömert, gebelikle birlikte kalp atım hızında artış, damar duvarlarında zayıflama ve kalbe binen yükte belirgin artış yaşandığını söyledi. “Gebeliğin 5 ila 8. haftasında başlayan bu fizyolojik değişimler, bazı kalp hastaları için ciddi komplikasyonlara neden olabilir” diyen Cömert, istirahat halinde bile nefes darlığı yaşayanların, ileri evre kalp yetersizliği bulunanların gebelikten kaçınması gerektiğini vurguladı.

Doğum sonrası dönem de dikkat istiyor


Uzman Dr. Cömert, doğum sonrası erken dönemin de gebelik kadar önemli olduğunun altını çizerek, dolaşım sisteminde yaşanan ani değişimlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kalp hastalarının gebelik planlaması ekip işidir


Gebelik öncesinde kalp hastalarının mutlaka kardiyolojik değerlendirmeden geçmesi gerektiğini vurgulayan Cömert, bu sürecin bir ekip çalışmasıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi:
“Kadın doğum uzmanı, kardiyolog ve anne adayı iş birliği içinde ilerlemeli. Gerekirse psikolojik destek verilmeli ve riskli gebelikten vazgeçilmesi yönünde bilgilendirme yapılmalıdır.”


Kalp deliği ve kapak hastaları bireysel değerlendirmeli


Cömert, kalbinde delik olan ya da kapakçık problemi yaşayan hastaların duruma göre gebelik planlaması yapabileceğini belirtti. Uygun şartlar sağlandığında, ameliyat sonrası önlemlerle gebeliğe izin verilebileceğini söyledi.

Ritim bozukluğu ve hipertansiyon kontrol altına alınabilir


Gebelik planlayan ritim bozukluğu veya hipertansiyon hastalarının da uzman kontrolünde sağlıklı bir hamilelik geçirebileceğini aktaran Cömert, tedavi edilebilir ritim problemleri için ablasyon işlemi önerdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *