05 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Kiracılar için apartman masraflarında netlik sağlayan Kanun ve Yargıtay kararlarına göre demirbaş giderler ev sahibine ait!

Kiracılar için apartman masraflarında netlik sağlayan Kanun ve Yargıtay kararlarına göre demirbaş giderler ev sahibine ait!

Apartmanlardaki masrafların kiracılarla ev sahipleri arasındaki tartışmaların kaynağı olduğu belirtiliyor. Yüksek miktarda harcama yapılacaksa, Kiracıların sorumlu olup olmadığı sık sık gündeme geliyor. Yasa ve Yargıtay kararlarına göre, büyük çaplı harcamalar ev sahibinin sorumluluğunda, kiracılardan talep edilemez.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Apartmanlarda yapılan bazı masraflar, yıllardır kiracılar ile ev sahipleri arasında süregelen tartışmaların başlıca kaynağı. Özellikle yüksek meblağlı onarımlar ya da yenileme çalışmaları söz konusu olduğunda, kiracıların ödeme yapmak zorunda olup olmadıkları sıkça gündeme geliyor.

Ancak hem Kat Mülkiyeti Kanunu hem de Yargıtay kararları bu konuda net: Her masraf kalemi kiracının sorumluluğunda değil. Peki hangi ödemeler kiracıyı bağlamaz, hangileri ev sahibinin yükümlülüğündedir?

Apartmanlarda yapılan büyük çaplı harcamalar, örneğin:

*Asansör yenilemesi,

*Çatı onarımı veya yalıtım çalışmaları,

*Dış cephe boyası,

*Merkezi sistem kalorifer kazanı alımı gibi yatırımlar,

demirbaş gideri olarak kabul ediliyor. Bu tür harcamalar, mülkiyetin sahibi olan kişi yani ev sahibi tarafından karşılanmak zorunda. Kiracıların bu ödemeyi yapması yasal olarak beklenemez.

KANUN NE DİYOR?


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, apartmanın ortak alanlarıyla ilgili demirbaş niteliğindeki giderler mal sahiplerine aittir. Yani apartmanda kim oturuyor olursa olsun, bu tür masraflardan kiracılar sorumlu tutulamaz.

Bu konuya dair Yargıtay’ın emsal teşkil eden kararları da bulunuyor. Kiracıdan bu ödemeyi talep eden apartman yönetimleri veya ev sahipleri, hukuki açıdan haksız konuma düşüyor.

KİRACI NE ÖDER? 


*Kiracılar yalnızca günlük kullanım ve tüketimle ilgili şu tür ödemelerden sorumludur:

*Aidat içindeki temizlik, kapıcı, bahçıvan, güvenlik gibi hizmet giderleri,

*Kendi dairesine ait su, elektrik, doğalgaz faturaları,

*Kombi bakımı gibi kişisel kullanım alanlarını ilgilendiren masraflar.

*Ancak binanın genel bakım-onarımı veya yeni bir sistem kurulumu gibi maliyetlerin kiracıya yüklenmesi mümkün değildir.

EV SAHİPLERİNİN YAPMASI GEREKEN NEDİR? 


Ev sahipleri, binaya yapılacak büyük yatırımlar konusunda bilgilendirilmek zorundadır. Apartman yönetimleri bu konuda doğrudan ev sahibiyle iletişim kurmalı, ödemeleri onlardan talep etmelidir.

Aksi halde kiracının yapmadığı ödeme nedeniyle icra takibi başlatılsa bile, sorumluluk mal sahibine ait olduğundan kiracı bu borçtan muaf tutulur.

UZMAN UYARIYOR: BİLMEDEN ÖDEME YAPMAYIN!


Gayrimenkul hukukçuları, kiracıların sözleşme imzalarken detaylara dikkat etmesini ve “demirbaş giderleri kiracıya aittir” gibi ifadelerin geçersiz olduğunu belirtiyor. Bu tür yükümlülükler kanunla sabit olduğu için, sözleşmeye yazılması da durumu değiştirmez.

Eğer kiracıysanız ve apartmanda büyük bir tadilat ya da yenileme yapılıyorsa, önce hangi masrafın neye ait olduğunu netleştirin. Unutmayın, demirbaş masrafları sizin değil, ev sahibinizin sorumluluğunda.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *