Artemisbet JOJOBET
22 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Altın fiyatlarındaki yükseliş ve Rusya'nın Çin'e altın ihracatındaki artış, piyasalarda dengeleri değiştiriyor.

Altın fiyatlarındaki yükseliş ve Rusya'nın Çin'e altın ihracatındaki artış, piyasalarda dengeleri değiştiriyor.

Altın fiyatlarındaki yükseliş, jeopolitik belirsizlikler ve merkez bankalarının güçlü alımlarıyla destekleniyor. Rusya, Çin'e altın ihracatını artırarak ticaretini güçlendiriyor. Ukrayna savaşı sonrası Batı piyasalarından dışlanan Rusya, Çin'i alternatif bir pazar olarak değerlendiriyor. Rusya'nın maden ihracatında Çin'e olan ilgisi artıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yılbaşından bu yana altın fiyatlarında yaşanan yaklaşık yüzde 28’lik artış, jeopolitik belirsizlikler, küresel ticaret gerilimleri ve merkez bankaları ile borsa yatırım fonlarının güçlü alımlarıyla destekleniyor. Bu yükseliş, hem üretici ülkeleri hem de yatırımcıları yeniden pozisyon almaya yöneltti.

Altındaki rekor seviyeler, Rusya’nın Çin’e yönelik değerli maden ihracatını da hızlandırdı. Çin gümrük idaresi kaynaklı Trade Data Monitor verilerine göre, 2025’in ilk yarısında Çin’in Rusya’dan gerçekleştirdiği değerli maden cevheri ve konsantre ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artarak 1 milyar dolara ulaştı.

Ukrayna savaşının ardından Batı piyasalarından dışlanan Rusya, Londra ve New York gibi başlıca ticaret merkezlerine erişimini büyük ölçüde kaybetmişti. Yıllık 300 tonun üzerinde üretim yapan Rusya, bu süreçte Çin’i altın başta olmak üzere değerli metaller için alternatif bir pazar olarak konumlandırdı.

Rusya Merkez Bankası’nın son dönemde altın alımlarında frene basması, Çin’i Rus üreticiler için daha cazip hale getirdi. Altının yanı sıra, Rusya’nın paladyum ve platin ihracatında da dikkat çeken artışlar yaşanıyor. Ülkenin önde gelen maden şirketlerinden MMC Norilsk Nickel, Çin’e yönelik nikel ve paladyum ihracatını artırırken, bu metallerin fiyatlarında yılın ilk yarısında sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 59’luk artış görüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *