Artemisbet
09 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Türkiye ve Pakistan Savunma Sanayi İşbirliğini Güçlendiriyor: Ortak Komisyon Kuruldu, Kardeşlik Vurgusu yapıldı

Türkiye ve Pakistan Savunma Sanayi İşbirliğini Güçlendiriyor: Ortak Komisyon Kuruldu, Kardeşlik Vurgusu yapıldı

Pakistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ile savunma sanayisi işbirliğini ve dostluğu vurguladı. Önemli konuları ele aldıklarını belirterek, ülkeler arasındaki ilişkinin benzersizliğini vurguladı. Türk şirketlerin Pakistan'daki faaliyetlerine de değindi. Dar, Pakistan'ın Türkiye ile kardeşliğine büyük önem verdiğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Dar, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ve Pakistan arasındaki dostluk ilişkilerinin çok güçlü olduğunu belirten Dar, çok sıklıkla farklı, ikili ve çok taraflı konularla ilgili olarak dayanışma ve görüş alışverişinde olunduğunu söyledi.

Dar, "Pakistan, Türkiye'nin savunma sanayisini yüzde 20'den yüzde 80 oranında yerelleştirmesi konusunu çok takdir ediyor ve Türkiye'nin bu konudaki deneyiminden faydalanmak istiyor." ifadesini kullandı.


Savunma sanayi alanında işbirliğini güçlendirmek istediklerini belirten Dar, "Bunun özellikle bölgemizdeki barış ve istikrar için önemli olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "PAKİSTAN, TÜRKİYE İLE KARDEŞLİĞİNE ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM ATFEDİYOR"

Dar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesindeki gelişmelerin değerlendirileceği bir ortak komisyon kurma kararı verdiklerini hatırlatarak, Bakan Fidan'la bu komisyonun ilk toplantısını yaptıklarını ve güvenlik, eğitim, turizm ve ticaret gibi başlıkları içeren 12 Daimi Komitenin ilerlemelerini değerlendirdiklerini söyledi.


Bakan Dar, 12 Daimi Komite'nin halihazırda yapmış olduğu ve ilerleyen zamanda yapacakları toplantıların memnun eden bir gelişme olduğunu ifade etti.

Görüşmede, Karaçi'de Türk girişimciler için özel bir ekonomik alan kurulması, İstanbul-Tahran-İslamabad tren hattı, Muzafferabad'da kurulacak Maarif Okulları gibi konuları ele aldıklarını aktaran Dar, Türk şirketlerinin bir üniversite kompleksi üzerinde çalıştığını belirtti.

Dar, Türk firmaların Pakistan'da petrol arama çalışmalarına katılacağının da altını çizerek, terörle mücadele konusunda kapasitenin geliştirilmesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.


Türkiye'nin tersane, depolama ve aynı zamanda tarımsal suyun etkin kullanılmasıyla ilgili deneyimlerinden de yararlanacaklarını belirten Dar, bütün bu çalışmaların 2026'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Şerif'in liderliğinde Türkiye'de değerlendirileceğini dile getirdi.

Dar, ülkesinin Türkiye'yi güvenilir bir dost olarak değerlendirdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ulus her zaman bizim yanımızda oldu. Tarih bu tür kardeşliğimizin örnekleriyle dolu. En son Hindistan-Pakistan arasındaki çatışmada da bunun örneğini yaşadık. Bu son derece benzersiz ilişki kelimelerle ifade edilemez. Gerçekten bu karşılıklı sevgiyi, saygıyı ve güveni anlamanız için bir Pakistanlı olmanız gerekir. Her iki ülkenin ilişkisi son derece önemli bir seviyede. Pakistan, Türkiye ile kardeşliğine çok büyük bir önem atfediyor. Şunu ifade etmek istiyorum ki Pakistan bu yola her zaman Türk kardeşleriyle omuz omuza devam edecektir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *