Deneme Bonusu Veren Siteler
13 Mayıs 2025
İstanbul
Az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Zürih Arşivlerinde Edirne Sarayı'na Ait 17. Yüzyıl Gravürü Keşfedildi: Osmanlı'ya Ait Eşsiz Bir Hazine!

Zürih Arşivlerinde Edirne Sarayı'na Ait 17. Yüzyıl Gravürü Keşfedildi: Osmanlı'ya Ait Eşsiz Bir Hazine!

Zürih'teki dijital arşivde, Edirne Sarayı'nın 17. yüzyıldaki halini gösteren gravür bulundu. Bu buluş, kaybolan yapıları tespit etmede ve restorasyon çalışmalarına yön vermede önemli bir kaynak sağlayabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Zürih Arşivlerinde Sürpriz Keşifİsviçre'nin Zürih kentinde dijital olarak erişilebilen bir arşivde, Osmanlı'ya 88 yıl boyunca başkentlik yapmış Edirne'deki sarayın 17. yüzyıldaki halini ayrıntılı biçimde gösteren gravür bulundu.

Harita üzerinde hem Edirne hem de İstanbul'un planları yer alıyor.

Sarayın Kayıp Tarihi Ortaya Çıkıyor1450’de II.

Murad döneminde yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan Edirne Sarayı; savaş, deprem ve yangınlar sebebiyle büyük oranda yıkıldı.

Bugüne yalnızca bazı kasırlar, hamam, mutfak ve giriş kapısı ulaşabildi. 2010 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları 2023’te Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na devredildi.17.

Yüzyılı Gösteren En Net GravürTrakya Üniversitesi öğretim görevlisi, sanat tarihçisi Altay Bayatlı, gravürün Türkiye'de bilinen siyah-beyaz çizimlerin çok öncesine dayandığını belirtti.

Gravürün, Antonie Galland’ın günlüklerinde kullanılan çizimlerin öncüsü olduğunu ifade eden Bayatlı, çizimin Galland'dan Tosyavizade Rıfat Osman’a, oradan da Süheyl Ünver’in 1957 tarihli kitabına uzanan bir silsileyle günümüze aktarıldığını söyledi.

Gravür, 1812 Tarihli Harita Üzerinde Yer AlıyorHarita, dönemin oryantalist soylularından birine hediye edilmek üzere hazırlanmış. Çizimi Joseph Riedl üstlenmiş ve gravür uzmanı Carl Stein’dan da faydalanılmış.

Bayatlı, gravürün Edirne Sarayı’nı Topkapı Sarayı’na tercih etmesini, haritanın hediye edileceği kişinin ilgisini çekecek özel bir tercih olarak değerlendirdi.

Katip Çelebi Ayrıntısı: Haritanın Kaynağı Çok KıymetliBayatlı, haritanın köşesindeki lejantta Katip Çelebi’ye atıfta bulunulmasının çok önemli bir detay olduğunun altını çizdi.

Bu bilgiye göre harita, 17. yüzyıl Edirne’sini temel alarak hazırlanmış. Çizimin, sarayın henüz tahrip olmamış halini yansıttığı düşünülüyor.

Bugünkü Çalışmalara Katkı SağlayabilirGravürde yer alan ayrıntıların, kaybolmuş yapıların tespitinde önemli rol oynayabileceğini belirten Bayatlı, bu tarz görsellerin kazı ve restorasyon çalışmalarına ışık tutabileceğini söyledi.

Sarayın çevresinde yer alan ve günümüze ulaşamayan yapılar, bu çizim sayesinde yeniden değerlendirilebilecek.

Topkapı Yerine Edirne Tercihi Dikkat ÇektiGravürde İstanbul’un genel konumu gösterilirken, Topkapı Sarayı yerine Edirne Sarayı’nın detaylandırılması da dikkat çekti.

Bayatlı, bu seçimin haritanın hediye edileceği kişiye özel bir ilgi alanı sunması nedeniyle bilinçli yapıldığını vurguladı.

Küçük Detaylar, Büyük Bilgiler SunuyorGravürün yüksek çözünürlüklü dijital hali sayesinde sarayın mimari yapısına dair küçük ama önemli detayların tespit edilebildiğini belirten Bayatlı, bu sayede kaybolan yapıların yeniden gün yüzüne çıkarılabileceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *