Karşıyaka Belediyesi, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'i derinden sarsan depremin ardından ağır ve orta hasar gören binaların yeniden inşasını hızlandırmak amacıyla önemli bir adım attı.
Belediye Meclisi'nde görüşülen ve depremzedelerin mağduriyetini gidermeyi hedefleyen yüzde 20'lik emsal artışı talebi, tüm meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
Büyükşehir'den gelen yetki ilçe meclisinde karara bağlandı Bilindiği üzere, benzer bir emsal artışı talebi daha önce İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulmuş ancak meclis üyeleri, kararın öncelikle ilçe belediyelerinden gelmesi gerektiğini belirterek bu talebi değerlendirmemişti.
Bu gelişme üzerine Karşıyaka Belediyesi harekete geçerek konuyu kendi meclis gündemine taşıdı.
Komisyonlardan geçen talep mecliste onaylandı Karşıyaka Belediye Meclisi'nin İmar ve Hukuk Komisyonları, emsal artışı konusunu. detaylı bir şekilde değerlendirerek olumlu görüş bildirdi.
Bu raporun ardından toplanan Belediye Meclisi'nde yapılan oylamada, emsal artışı teklifi tüm üyelerin desteğiyle kabul edilerek resmiyet kazandı. İptal edilen kararın yarattığı sorunlar çözülüyor Karşıyaka Belediyesi'nin bu kararı almasında, daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından benzer bir karar alınmasına rağmen, açılan bir dava sonucu iptal edilmesinin yarattığı sorunlar etkili oldu. İptal kararı, ilçe sınırları içinde emsal artışına göre işlem yapmaya başlayan parsellerde belirsizliklere ve mağduriyetlere yol açmıştı.
Yeni düzenleme ile inşaatlar hızlanacak Yeni kabul edilen karar, 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere, 30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar için uygulanacak.
Bu kapsamda, yapıların dönüşümü amacıyla inşaat ruhsatı almış veya yeni ruhsat başvurusunda bulunan ve hasar tespiti yapılmış parsellerde, toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave imkan tanınacak.
Kat veya taban alanında kullanım esnekliği Emsal artışıyla elde edilen ilave inşaat alanı, yeni yapılacak binalarda mevcut kat adedine 2 kat eklenerek kullanılabileceği gibi, taban alanında da değerlendirilebilecek.
Ancak taban alanı kullanımında, yapı yaklaşma mesafeleri korunacak ve parsel alanının yüzde 60'ını geçmeyecek şekilde bir sınırlama getirildi.